Sobre aquesta qüestió, l’aigua de la Foia i els seus usos, el punt 9 de l’acta del Ple ordinari del 20 de desembre de 2023 recull la pregunta que va fer el portaveu de Junts-CM al govern municipal per a saber si havia iniciat les accions davant la Confederación Hidrográfica del Ebro per sol·licitar la concessió d’aprofitament de l’ús d’aigües de la font de la Foia.
La pregunta va ser contestada l’11 de gener de 2024 per escrit amb els termes següents: “A dia d’avui, els serveis administratius de l’Ajuntament es troben treballant en la instància de sol·licitud de concessió d’un aprofitament d’aigües subterrànies per regularitzar l’ús de la Font de la Foia. En els propers dies aquesta sol·licitud quedarà presentada”.
En saber que s’havia iniciat la instància per presentar la sol·licitud, al Ple del 8 de juliol de 2024 vaig adreçar un prec al Ple perquè es tinguessin en compte i es garantissin els drets de reg dels horts que tradicionalment s’han abastit de l’aigua de la Séquia de la Vila en la concessió d’aprofitament d’aigües de la Font de la Foia que l’ajuntament tramita davant la CHE, amb els termes següents:
PRIMER. Que el govern municipal tingui en compte i garanteixi els drets de reg dels horts que tradicionalment s’han abastit de la Séquia de la Vila a la sol·licitud de concessió d’aprofitament d’aigües de la font de la Foia que tramita davant de la Confederación Hidrográfica del Ebro.
SEGON. Que si el govern municipal ja ha tramitat la sol·licitud a què es refereix el primer punt d’aquesta sol·licitud, que hi realitzi, si s’escau, les esmenes corresponents per assegurar aquest dret consuetudinari de reg d’aquells horts.
TERCER. Que el govern municipal tingui en compte el document que aportem per al procediment de sol·licitud d’aprofitament d’aigües de la font de la Foia, ja que prova usos antics i tradicionals per a consum d’aigua al nucli de Cabassers.
La resposta a aquest prec va quedar recollida a l’acta del Ple del 8 de juliol de 2024 amb la resposta següent: «Resposta: El govern veu difícil que als regants dels hortets els hi surti a compte regar-los al preu que sortirà l’aigua, donat que sortirà molt més cara que regar de la Foia. A part, el seu ús és exclusiu per boca».
Ara bé, l’afirmació feta en resposta al prec «A part, el seu ús és exclusiu per boca» es contradiu amb l’ús secundari que es dona a la nova bassa contra-incendis de la Foia segons es desprèn del projecte de la bassa:
«El projecte presentat s’emmarca en la convocatòria d’ajut econòmic a la gestió forestal sostenible 2021, Prevenció d’Incendis Forestals, sol·licitat per l’Ajuntament de Cabacés. Té per objecte la construcció d’un punt d’aigua per la xarxa complementària d’incendis forestals. Es pretén disposar d’un punt d’aigua prop de l’Ermita de la Foia per a protegir la zona en cas d’incendi. A la vegada, es pretén que sigui un dipòsit d’aigua per a l’abastament constant d’aigua a la població i que puntualment els regants de la zona en puguin fer ús».
per tot això pregunto,
– L’aigua de la Foia contempla l’ús per a reg i per tant no és d’ús exclusiu per boca?
– Quins són els regants de la zona – o la zona sobre la – que puntualment podrien fer ús d’aquesta aigua per al reg?
– Com es regula aquest ús? Amb quin reglament o estatuts? De quina comunitat de regants?
– Per què es preveu l’ús de reg a aquesta zona però es nega l’ús de reg als regants dels horts de la séquia de la vila tot i tenir-hi dret?
– Més enllà del reg, quin és l’estat del tràmit de sol·licitud de la concessió de l’aigua de la Foia a la CHE per part de l’ajuntament? Quins usos es preveuen a la sol·licitud de concessió a dia d’avui?
– Per últim, es preveu que la bassa contra-incendis descoberta de la Foia serveixi de dipòsit d’aigua per a l’abastament constant d’aigua al dipòsit municipal de la població?