Ahir es van celebrar dos plens extraordinaris consecutius convocats per l’alcalde, Jaume Pujals, i amb l’assistència de tots els regidors.
El primer Ple extraordinari tenia un únic punt de l’ordre del dia:
- Proposta ‘Elecció Jutge de Pau titular i substitut’.
En obrir-se aquesta sessió, la secretària interventora va presentar els dos candidats que s’havien presentat a jutges de pau – Josep Maria Ferran i Lluís Compte – destacant els mèrits i formació de cada un, tot i remarcar que els mèrits i la formació són valorables però no determinants en l’elecció de la figura. En síntesi, els dos candidats reunien els requisits que es demanen per ocupar aquest càrrec que són: ser major d’edat, tenir nacionalitat espanyola i no tenir antecedents penals. La secretària també va fer una altra precisió indicat que la regidora Manoli Marchena no podria expressar el seu vot en l’elecció del jutge de pau per la relació de parentiu amb un dels candidats.
Un cop presentats els candidats, en lloc de procedir a una votació nominal per cada un d’ells se’ns va proposar un proposta tancada feta per l’alcalde amb un candidat titular i un candidat suplent ja pre-assignats sobre la qual els regidors només podíem expressar el vot favorable, d’abstenció o en contra a la proposta.
Malgrat l’estranyesa davant d’aquest sistema d’elecció no directa sinó de votar una proposta tancada, es va procedir a la votació que va tenir el resultat de: 3 vots a favor, 2 vots en contra i 2 abstencions (una obligada).
Els regidors a l’oposició, però, considerem pertinent presentar un recurs contra l’acord del Ple perquè no s’ha seguit el procediment legal establert.
El segon Ple extraordinari és un Ple convocat per l’alcalde a proposta de la quarta part dels regidors de l’ajuntament, és a dir, dels dos regidors a l’oposició, Carles Prats de Junts i jo mateixa, regidora no adscrita.
L’únic punt de l’ordre del dia d’aquest Ple extraordinari era votar l’acord de:
1. Proposta d’acord per reprovar el govern municipal per haver construït un pou sense disposar dels projectes tècnics necessaris, cosa que ha impedit accedir a les subvencions de l’ACA per finançar-ne el cost.
La introducció del punt ha estat feta pel regidor a l’oposició Carles Prats i posteriorment aquesta ha estat resposta per l’alcalde qui ha reconegut que efectivament una de les subvencions de l’ACA previstes per finançar la perforació del pou havia estat denegada; també ha reconegut la falta d’un estudi hidrològic que és el motiu pel qual s’ha denegat la subvenció. En qualsevol cas, el govern municipal ha dit que confien rebre una subvenció següent i de major import de l’ACA que permetria assumir les obres de canalització de l’aigua del pou al dipòsit, que encara està pendent de resoldre. Amb tot, l’alcalde ha expressat que encara que finalment s’hagués de pagar tota l’obra amb fons propis de l’ajuntament – en cas que també es denegui la segona subvenció – l’obra del pou queda justificada per la sequera dels últims anys i la necessitat d’obrir noves fonts d’aigua per abastir la població.
Durant el debat, des de l’oposició s’ha reiterat que davant d’aquest tipus de grans projectes el que es demana al govern és el màxim de rigor en tots els passos a seguir, des de complir amb els requisits i informes tècnics que es demanen com en el procediment administratiu. Per tal de poder assegurar que l’obra estarà ben feta, tindrà una llarga durada i una garantia i podrà optar al finançament de les subvencions públiques, com de moment no ha estat el cas.
La votació sobre l’acord va obtenir 2 vots a favor de l’oposició, 4 vots en contra i 1 abstenció dels regidors del govern.