El passat 3 de juny el regidors a l’oposició, Carles Prats de Junts per Cabassers i jo mateixa com a regidora no adscrita, vam rebre les respostes a les preguntes per escrit adreçades al Ple de 18 de març, un mes i mig més tard del que el reglament estableix.
En aquesta entrada reescric les 4 preguntes fetes com a regidora no adscrita, aporto les respostes rebudes i s’hi afegeix una breu valoració a les respostes.
PREGUNTA 1. Perquè el govern expliqui quin és l’estat de desenvolupament del reglament de participació.
Durant el mandat passat (2019-2023) es va iniciar la redacció d’un Reglament de Participació per
part del govern i, en especial, per part de la regidoria de Participació, amb l’objectiu de dotar l’ajuntament d’una eina de participació, transparència i co-governança ciutadana en aquells temes que la poguessin requerir. El Reglament preveia diversos instruments per millorar els canals i els mitjans de participació dels veïns, així com mostrar i establir els mitjans i instruments que la legislació permet perquè la ciutadania pugui saber en tot moment amb quins drets compta i com els pot exercir efectivament, pel que fa a l’activitat administrativa, la millora de la qualitat de les actuacions municipals i els serveis públics, el paper de la societat civil i la seva estructura participativa de forma estable, etcètera. Havent preguntat sobre aquest tema al ple del 19 de setembre de 2023, però sense detectar avançaments significatius en l’elaboració i aplicació d’aquest reglament des de llavors, formulo de nou les preguntes següents,
Si el govern actual té previst completar el procés de redacció del Reglament de Participació?
Si té previst posar-lo en comú amb la totalitat de regidors en alguna comissió per treballar-ne el
seu contingut final?
Si té previst aprovar-lo en Ple properament?
Si té previst informar del procés de redacció i/o del procediment d’aprovació del reglament als
veïns i veïnes del municipi i les entitats?
Resposta donada pel govern de l’ajuntament:
En aquests moments, l’equip de govern, juntament amb els altres grups polítics del Ple, ens trobem treballant en l’elaboració del Reglament de Participació Ciutadana.
Valoració:
Efectivament, el 16 de maig d’aquest any (2024) es va fer arribar l’esbós del Reglament de participació ciutadana als regidors a l’oposició, que vam poder revisar i posar en comú amb la totalitat de regidors el 24 de maig. Es preveu que el reglament serà portat al Ple properament per procedir a la seva aprovació, amb una aprovació inicial, fase d’exposició i aprovació definitiva. Des d’aquí treballarem perquè aquest reglament sigui àmpliament difós i explicat entre els veïns del poble per tal que esdevingui una eina de participació ciutadana real i que en promogui l’autonomia i acció política ciutadana.
PREGUNTA 2. Sobre el programa d’ajudes al desenvolupament LEADER
Els ajuts LEADER són subvencions econòmiques destinades a projectes que dinamitzen i fomenten l’activitat econòmica, la creació d’ocupació, el retorn de talent jove, l’aposta per protegir el medi
ambient o conservar el patrimoni cultural i l’entorn natural de les àrees rurals, hi poden optar
particulars, empreses i els ens municipals. Per això formulo les preguntes següents, si el govern ha sol·licitat aquest ajut LEADER en la seva convocatòria de 2023 (del 21 de desembre de 2023 al 20 de gener del 2024)? Si la resposta és que sí, quin projecte s’ha presentat? I amb quin objectiu?
Resposta donada pel govern de l’ajuntament:
L’Ajuntament de Cabacés no va participar en el programa d’ajudes al desenvolupament del Consorci Leader de Desenvolupament Rural del Camp ja que els requisits i les característiques d’aquest programa no s’ajustaven a les necessitats del nostre municipi.
Valoració:
Cal lamentar que l’ajuntament no s’hagi acollit a aquest programa d’ajudes al desenvolupament rural per promoure accions complementàries als projectes que es duen a terme amb els Fons de Transició Nuclear i el Fons Next Generation, entre d’altres línies i programes d’ajudes.
PREGUNTA 3. Sobre l’atorgament de subvencions a les entitats
L’Ajuntament de Cabacés és competent per a atorgar subvencions nominatives a les entitats del poble segons l’article 22.2 de la LGS sempre que s’estableixin les bases reguladores de les mateixes, ja que s’acrediten raons d’interès públic, social i econòmic en l’aportació econòmica d’ajuts a les entitats amb l’objectiu de desenvolupar activitats i/o serveis. Amb l’objectiu que totes les associacions puguin conèixer aquest recurs formulo les preguntes següents, quins criteris regulen la possibilitat de sol·licitar i/o rebre una subvenció nominativa? Quin és el procediment de sol·licitud, si existeix? Com podria, una entitat o associació nova, demanar un ajut nominatiu per a desenvolupar la seva activitat social i/o cultural?
Resposta donada pel govern de l’ajuntament:
Els interessats en rebre algun tipus de subvenció per part de l’Ajuntament de Cabacés hauran de sol·licitar-ho, acreditant també les raons d’interès públic, social, econòmic o humanitari que motiven la seva sol·licitud.
PREGUNTA 4. Sobre la climatització del museu municipal Miquel Montagud
Els Fons de Transició Nuclear han de permetre als ajuntaments impulsar projectes de transició energètica, promoció econòmica i generació de llocs de treball a les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs. L’Ajuntament de Cabacés, beneficiari del Fons de Transició Nuclear, va manifestar la intenció de dedicar part d’aquest fons (68.000 €) a la instal·lació d’una caldera de biomassa als baixos del local de la Societat, amb la intenció de calefactar aquest espai i distribuir l’escalfor al consultori mèdic i a l’escola municipal que es troben ubicats a d’altres edificis i en d’altres carrers allunyats. Avui en dia, la Societat compta amb una caldera de gas i un sistema de calefacció que escalfa tota l’àrea del bar de la Societat així com la sala de ball i de cinema i les sales annexes. Si bé el gas no és un combustible ecològic o sostenible el sistema de calefacció del local és eficient i assumible econòmicament. Per contra, actualment, el museu municipal Miquel Montagud no compta amb cap sistema de climatització – ni d’aire condicionat, ni de calefacció –, tal i com es va expressar en acabar el Ple extraordinari del passat 20 de febrer. També, en aquest moment, va ser una idea comentada i de consens la necessitat d’afrontar la transició energètica així com de promoure mesures i espais que puguin esdevenir refugis climàtics. Des d’aquest punt de vista, la instal·lació d’un sistema de climatització d’estiu i d’hivern al Museu Miquel Montagud – seguint els criteris de sostenibilitat, transició energètica i eficiència – és una oportunitat per a fer del museu un equipament que compleixi els criteris per esdevenir un refugi climàtic i, aplicant els criteris dels Fons de Transició Nuclear, energèticament sostenible. Per tot això pregunto, per què el govern de l’Ajuntament de Cabacés no estudia si els Fons de Transició Nuclear poden servir per a climatitzar el museu de forma eficient i sostenible, per tal d’equipar el museu en aquest aspecte i amb l’afegit de guanyar un refugi climàtic al poble?
Resposta donada pel govern de l’ajuntament:
L’equip de govern de l’Ajuntament de Cabacés no te previst, en aquest moments, realitzar cap projecte de climatització als equipaments municipals del museu. Ara bé, el compromís del nostre grup amb la transició ecològica és total i l’objectiu, a llarg termini, és actualitzar totes les instal·lacions municipals per fer-les més eficients i sostenibles.
Valoració:
Un cop més cal reiterar la crítica que massa sovint es comencen nous projectes sense haver solucionat mancances i necessitats prèvies i ja existents, com el cas de la climatització del museu. Des d’aquí continuarem vetllant perquè tots els equipaments – especialment els culturals – estiguin ben equipats en tots els seus aspectes.